Ajankohtaista Onko sinulla kysymyksiä koskien siirtohintojamme?
24.2.2020

Onko sinulla asiakkaanamme kysymyksiä koskien siirtohintojamme? Anna meidän vastata niihin. 

 

Miksi hintoja korotetaan?
Sähkömarkkinalaki vaatii meiltä säävarman sähköverkon. Hintoja korotetaan kattaaksemme säävarman sähköverkon luomat investointikustannukset, sekä tasapainottaaksemme hintaeroja Herrforsin eri jakelualueiden välillä.

Hintoja korotetaan vuosittain. Miksi?
Investointeja tehdään edelleen, ja tästä johtuvia kustannuksia joudutaan jatkuvasti kattamaan. Viimeisen viiden vuoden aikana on yritys investoinut sähköverkkoon 33 miljoonaa euroa. 

Miksi kaupungissa asuvana tulee maksaa sama hinta kuin maalla asuvien?
Sähköverkkotoiminta on rakennettu niin, että yhden verkkoalueen sisällä olevan hinnan tulee olla sama. Tämä on säädelty sähkömarkkinalaissa. Herrfors Verkolla on tällä hetkellä Energiaviraston antama poikkeuslupa eri hinta-alueiden pitämiseen, sillä ehdolla että hinnat tullaan tulevaisuudessa vähitellen tasaamaan samalle tasolle. 

Olen tarkistanut hinnat Energiaviraston kotisivuilla, mutta mielestäni Herrforsin siirtohinnat eivät ole alhaisia.
Pietarsaaren ja Luodon jakelualueiden keskihinnat eivät ole tällä hetkellä näkyvillä Energiaviraston sivuilla. Energiaviraston näyttämät hinnat ovat Herrforsin kaikkien jakelualueiden keskihinta, ja sen mukaan Herrfors Verkon siirtohinnat ovat keskitasoa.

Saavatko monopoliasemassa olevat yritykset muuttaa hintoja kuinka itse haluavat?
Eivät, sähköverkkotoiminta on tiukasti säädeltyä ja Energiaviranomaisten valvomaa. Viranomainen tarkistaa, että hintataso on asiallinen ja että yritys ei nosta tuottoa liian korkeiden hintojen avulla. 

Mitä sähkömarkkinalaki sanoo?
Energiamarkkinalaki vuodelta 2013 sisältää vaatimuksen säävarman sähköverkon rakentamiseksi. Verkkoa tulee uudistaa, jotta se selviytyy myrskyistä ja lumikuormista, sekä välttääksemme pidemmät katkokset. Tämä johtaa lisääntyneisiin investointeihin, joka puolestaan vaatii korkeampia siirtohintoja. Yritys seuraa sääntelyviranomaisten luomia vaatimuksia ja jatkuvat hinnankorotukset ovat suora seuraus tästä.

Asiakkaananne olen edelleen kokenut sähkökatkoksia. Miksi maksaisin korkeampaa hintaa?
Sähköverkkomme on suuri ja kaikkien katkoksien poistaminen on mahdotonta. Investoinnit tapahtuvat asteittain 15 vuoden jaksolla vuoteen 2028 saakka, ja tilanne paranee jatkuvasti. Kaikki sähkönkuluttajat Suomessa ovat kokeneet korotettuja sähkönsiirtohintoja, vaikka verkon säävarmistus ei olekaan tuonut tulosta juuri heille. Sähköverkon häiriöt voivat johtua myös meidän verkkomme ulkopuolisista ongelmista (muut verkot, kantaverkko, voimalaitokset). Tämä voi aiheuttaa häiriöitä, joihin Herrfors ei voi vaikuttaa. Onneksi näitä tilanteita kuitenkin ilmestyy harvoin.

Sähkönhinta on laskenut. Miksi siirtohintoja korotetaan?
Sähkönhinta on hinta energialle, ja tähän vaikuttaa enimmäkseen energian saatavuus ja kysyntä. Sähkönsiirtohinta on hinta energian jakelulle, eli itse sähköverkolle. Jakelemamme energia tulee joko omista voimalaitoksistamme tai Fingridin kantaverkosta ja se jaellaan eteenpäin asiakkaillemme. Siirtokustannukset koostuvat Fingridin kantaverkkomaksuista, sähköverkon käyttö- ja kunnossapitokustannuksista, sekä investoinneista säävarmaan sähköverkkoon.

Miksi sähkö maksaa niin paljon?
Kokonaiskustannus sille, että lamput loistavat ja (sähkö)lämmitys on päällä, koostuu 33% veroista, 33% sähköenergiasta ja 34% siirtomaksuista. Euroopan tasolla verrattuna ovat siirtohinnat Suomessa Euroopan halvimpia, mikä viittaa tehokkaaseen ja toimivaan toimintaan. Sähkönsiirto on edullisempaa kuin monessa muussa eurooppalaisessa maassa, vaikkakin Suomessa asutus on harvassa ja ilmasto on kylmä.

Miten voin pienentää sähkökustannuksiani?
Asiakkaana voit vaikuttaa sähkönkulutukseesi esimerkiksi alentamalla huonelämpöä, sekä vähentämällä runsaasti kuluttavien sähkölaitteiden, kuten sähkösaunan tai sähkölämpöpattereiden, käyttöä. Tietoa ja sähkönsäästökeinoja löydät kotisivuiltamme.

Nyt olen väsynyt korotettuihin hintoihin. Voinko tuottaa oman sähköni itse?
Kyllä, omat aurinkopaneelit ovat yksi suosituimmista tavoista vähentää sähköverkosta ostetun sähkön määrää. Oikein mitoitetuilla aurinkopaneeleilla voit vähentää sähkönkulutustasi. Aurinkopaneeleiden takaisinmaksuaika on tällä hetkellä noin 8-15 vuotta. Aurinkopaneeleiden avulla on kuitenkin vaikeaa olla täysin omavarainen (nk. off-grid) Suomen olosuhteissa. Lisätietoa aurinkopaneeleista löydät www.nordicsunrise.fi

Mitä saan siitä mistä maksan?
Sähköä pistorasiasta, ja teemme parhaamme, että saat sitä 24/7 vuoden ympäri. Suurin osa nyky-yhteiskunnasta on sähköstä riippuvainen. Kylmänä, pimeänä talvipäivänä on mukavaa, että sähköä on pistorasiassa, ja voimme nauttia valosta, lämmöstä, lämpimästä vedestä, kahvinkeittimestä, moottorinlämmittimestä, internetistä, tv:stä ja kaikesta muusta, joka on toimivasta sähkönsiirrosta riippuvaista.

Aiheeseen liittyviä uutisia

Asiakastiedote

Uudella Herrfors-sovelluksella säästät sähköä, luontoa ja lompakkoa

Lue lisää
Asiakastiedote

Siirry e-laskuun – voita varsi-imuri!

Lue lisää